El 1982, a les dependències del popularment conegut com El Casal, va començar a gestar-se la història del Museu amb Joaquim Bertran al capdavant. La voluntat era crear una entitat que recollís, classifiqués, estudiés i exposés els objectes i documents relacionats amb la història local de Sant Andreu de Llavaneres. Així, la col·lecció del museu va iniciar-se amb objectes antics que la gent donava o que el mateix Bertran col·leccionava.

Gràcies a la seva afició a la fotografia, amb la qual va anar documentant diversos actes populars al llarg dels anys, i que avui formen part de l’arxiu, es va interessar per col·leccionar càmeres de fotografiar i de cinema. Després vingueren també les ràdios i altres elements que havien de configurar la col·lecció d’objectes històrics del museu.

L'any 1997 el museu es va traslladar a Ca l’Alfaro, i el 2004 es va instal·lar a Can Caralt, l’antiga casa de la família dels comtes de Caralt.

Avui la col·lecció del museu consta de més de 4.000 objectes, més de 300 obres d’art entre pintura i escultura i la part d’arxiu que té documents des del segle XVI.